Καλλικράτης

Οι δήμοι οφείλουν να αξιοποιήσουν το χώρο τους, να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον ανάπτυξης και ανταγωνισμού, να ισχυροποιήσουν δομές που είναι απαραίτητες για οποιοδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια και κυρίως να εφαρμόσουν το παραγωγικά ενεργό δυναμικό της στην περιοχής του. Να πάψει η πληθυσμιακή αιμορραγία ειδικά της υπαίθρου και να αντιμετωπιστεί η σύγχρονη γάγγραινα της ανεργίας.

Ειδικότερα οι νέες δημοτικές αρχές καλούνται να συμβάλλουν αποφασιστικά και στην αγροτική ανάπτυξη. «Η έρευνα και η μελέτη κάθε θέματος για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και αλιείας, καθώς και τη διατήρηση των αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών πληθυσμών στα εστίες του, αρθρ. 94 παρ. 5,6. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» παρέχει εάν ισχυρό θεσμικό κίνητρο για ην υπέρβαση αρκετών από τις αδυναμίες της αυτοδιοίκησης.

kalikratis2Το διακύβευμα του «Καλλικράτη»
Το διακύβευμα μιας νέας αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης είναι η εδραίωση ισχυρών και οικονομικών αυτοδύναμων περιφερειακών και αυτοδιοικητικών αρχών με τελικό ζητούμενο την τοπική ανάπτυξη και την ευημερία. Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος όλων των πολιτικών κομμάτων και φυσικά όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση.
 

Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επαναθεμελιώνεται η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Υιοθετούνται σύγχρονα συστήματα λογιστικής διαχείρισης, δεικτών μέτρησης αποδοτικότητας και διοίκησης ανθρώπινων πόρων.

Οι νέοι δήμοι αναλαμβάνουν και νέες αρμοδιότητες που προέρχονται από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όπως:

Ε:        Η διαβούλευση του «Καλλικράτη» συνεχίζεται. Το σχόλιο σας.
Π.Π.: Η υπερταχεία της μεταρρύθμισης ξεκίνησε. Το σχέδιο "Καλλικράτης" είναι πρόκληση και ευκαιρία για δράση. Όσοι αισθάνονται ότι θέλουν και μπορούν να τραβήξουν μπροστά θα ανεβούν στο όχημα της μεταρρύθμισης. Οι υπόλοιποι θα μείνουν με τη μιζέρια των πελατειακών τους συστήματος και τα αδιέξοδα του απομονωτισμού τους.
Προσωπικά από χρόνια έχω το εισιτήριο του, δεν είμαι λαθρεπιβάτης στο εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης και φιλοδοξώ να αναλάβω και τη θέση του «μηχανοδηγού» για το δήμο Κιλκίς.
Γιατί η διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι ο «Καλλικράτης» που απλά είναι ο νόμος που την εκφράζει. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι το αποτέλεσμα του προβληματισμού για την αποτελεσματική δράση όλων των επιπέδων διοίκησης, κρατικής, περιφερειακής και τοπικής.

Δεν είναι ενθαρρυντική για την επιτυχία του προγράμματος «Καλλικράτης» η θέση των πολλών ότι η πρώτη θητεία θα έχει αποκλειστικά και μόνο με το στήσιμο του νέου δήμου, αυτή η θέση είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη, αποτελεί υπεκφυγή, θέτει αρχές ήσσονος προσπάθειας με άλλοθι την ενδεχόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην απόδοση των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

Όραμα μας η θεμελίωση ενός νέου δήμου Κιλκίς, ανοιχτού και εγγυητή των βασικών κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, υποκινητή της κοινωνικής διεκδίκησης, συντονιστή της αναπτυξιακής διαδικασίας τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και στα πεδίο της ανάπτυξης όλων των συνιστωσών της κοινωνικής ευημερίας, προόδου και πολιτικής, της προστασίας του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τελικά τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013