Αρθρογραφία

Προβάλλεται η Ελλάδα ως μία απελπισμένη χώρα που δεν έχει προοπτική και ελπίδα επιβίωσης. Όλοι ενσπείρουν απαισιοδοξία. Αρνητισμός και μισαλλοδοξία στο πολιτικό σύστημα. Δεν εκπέμπεται από πουθενά ένα θετικό μήνυμα από και προς την κοινωνία. Η οποία ούσα συντηρητική είναι προσκολλημένη στην αδράνεια, τη συνήθεια και το μύθο. Οφείλει και αυτή να είναι ανοιχτή σε επινοητικές αλλαγές, να εκφράσει τα θέλω της.

Σε διεθνές επίπεδο οι πολίτες απέναντι στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης αναζητούν απαντήσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για τα ζητήματα της απασχόλησης της κοινωνικής φροντίδας και της πολιτιστικής ταυτότητας.

Για τους λόγους αυτούς η Ελληνική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει με υπευθυνότητα και διοικητική ικανότητα στην προώθηση  της ανάπτυξης. Το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση οριοθετεί την εμπλοκή της στην τοπική ανάπτυξη με τους Ν. 3463/2006 τον Κώδικα περί Δήμων και κοινοτήτων και ο Ν. 3852/2010, τον Καλλικράτη για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Αποτελεί κοινό τόπο πλέον ότι η χώρα μας είναι σε βαθειά ύφεση, αλλά και ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει με την ανάπτυξη. Τι είναι όμως ανάπτυξη, ποιες είναι οι σημερινές της διαστάσεις, πώς και με ποιους θα επιτευχθεί;

Η ανάπτυξη είναι μια σύνθετη διαδικασία με πολλαπλές διαστάσεις, που έχει σκοπό το μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας και αποσκοπεί στην ευημερία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Το δικαίωμα των πολιτών – όλων των πολιτών – στην ανάπτυξη συγκαταλέγεται πλέον και συμπληρώνει τον κατάλογο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα δόθηκε από μια τυχαία συνάντηση με συντοπίτες μου σε γνωστό στέκι του Κιλκίς.

Συζητούσαν, τι άλλο; Για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας με προβληματισμό για το αν και πότε θα ξεφύγουμε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Εκτίμησή τους, θα περάσουν δύο με τρεις γενιές για να στρώσουν τα πράγματα, με βασική παραδοχή ότι είναι αναγκαία η εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους πολιτικούς.

passalidis3Αποτελεί κοινό τόπο πλέον ότι η χώρα μας είναι σε βαθειά ύφεση, αλλά και ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει με την ανάπτυξη. Τι είναι όμως ανάπτυξη, ποιες είναι οι σημερινές της διαστάσεις, πώς και με ποιους θα επιτευχθεί;

freggidoy

 

            Είναι μήνες τώρα που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο στη χώρα, όσο και στο Νομό, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές. Λες και διαδραματίζονται όλα κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου! Και δε γνωρίζω πραγματικά αν η ευθύνη είναι αποκλειστικά των υποψηφίων, μα νιώθω, ώρες ώρες, πως παρακολουθώ μια ακόμα μεσημεριανή εκπομπή ή ένα σίριαλ σε φωσκολικές συνέχειες...

passalidis3Τα προβλήματα των παραμεθόριων περιοχών αντιμετωπίζονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκάστοτε περιφερειακής πολιτικής.

Η θεμελίωση της περιφερειακής πολιτικής στην Ελλάδα άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ταυτόχρονα με τις πρώτες προσπάθειες προγραμματισμού της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αρχικά, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε νομοθετήματα για την ενίσχυση της βιομηχανικής περιφερειακής ανάπτυξης και για την προσπάθεια της επαρχιακής βιομηχανίας. Αφορούσαν κυρίως αυξημένες αποσβέσεις, παρακρατήσεις κερδών για επενδύσεις επέκτασης των δραστηριοτήτων και φορολογικές ελαφρύνσεις.

iliadisΗ οικογενειακή ηρεμία και  η ψυχική ισορροπία επιτρέπουν στον άνθρωπο την ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη ανάπτυξη σχεδιασμών και δράσεων, για τοποθέτηση στόχων, χωροθέτηση επιδιώξεων και ακολούθηση υλοποιητικών πορειών, που οδηγούν στις επιτυχίες.

Οι δημόσιες και ιδιωτικές θέσεις – εκφράσεις – απόψεις από πολίτες και πολιτικούς όλου του φάσματος εθνικής και τοπικής ενέργειας διακατέχονται από σκοπιμότητες και μένουν στις διαπιστώσεις.

Λίγες ελάχιστες είναι οι δημιουργικές σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση, ποιο είναι το μέλλον μας, εθνικά και τοπικά.

Στην πολιτική – κεντρική και τοπική – το ζήτημα είναι να δρας όχι να απαντάς σε γεγονότα που προκαλούν οι άλλοι.

Να κινείσαι με όρους πρωτοβουλίας, όχι διαμαρτυρίας και ρουτίνας με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Να είναι πάντοτε «το άλογο» της ανάπτυξης και της προόδου, μπροστά από το «κάρο» της κοινωνίας.

Η αληθινή πολιτική είναι να αποδεικνύει διαρκώς την αγάπη και τον πατριωτισμό για τον τόπο σου με διαρκείς υπερβάσεις έξω από κάθε λαϊκισμό και πολιτικό κόστος.

 

 gnorimia-me-kilkis  kilkis2013